top of page

Investovat do tech-společností jako Theranos, jen ne jako Theranos.

infografika Due diligence pro investici do Tech startupu

O Due Diligence tentokrát z druhé strany než v předchozím článku: 


🧨 U technologických společností v rané fázi je osobnost zakladatelů klíčovým parametrem při rozhodování, nesmí se ale opomenout ani podrobné vyhodnocení technologie samotné. Využití špičkových znalostí univerzitních expertů může pomoci odhalit i drobná #TechnologickáRizika (které investoři mohou snadno přehlédnout) a vyhnout se tak riziku investic do projektů s nespolehlivou technologií. Univerzitní experti mají navíc tuto práci velmi v oblibě, rádi se vrtají ve složitých technologických řešeních.

 

🧠 Kromě technologie je klíčová také #OchranaDuševníhoVlastnictví. Ta je však pro mnohé složitá a nejasná. Častým problémem jsou případy, kdy je patentová ochrana robustní, ale nechrání klíčové aspekty produktů společnosti. Záleží často na detailech, a to včetně detailů technologických. Znalost patentů i technologií je také nezbytná pro správné posouzení a identifikaci potenciálních patentových sporů s konkurencí. Při investování do cutting-edge technologií je to obzvlášť důležité. Efektivní patentové rešerše mohou navíc odhalit směr, kterým se ubírají konkurenti, a pomoci firmě při zvažování tržních strategií.


💡 TL;DR: “Úspěšná investice do technologických start-upů vyžaduje komplexní a multidisciplinární přístup. Investoři musí pečlivě zvážit nejen osobnost zakladatelů a technologický potenciál, ale také sílu a vymahatelnost ochrany duševního vlastnictví vzhledem ke konkurenci, aby minimalizovali rizika a maximalizovali potenciál pro úspěch." 👉 Proto je tu UNICO #DueDiligence (na všechno ostatní MasterCard:)).

Image by El Guseinov
bottom of page